Fernando Hašaj – in memoriam Ob desetletnici smrti

In memoriam: Fernando Hašaj Marking ten years since his passing

Objavljeno dne/Published on: 25.05.2020
Avtor članka/Article Author: Rok Rink

Eden izmed najboljših violinistov Argentine, Urugvaja, Južne Amerike sploh je bil v svojem času prekmalu preminuli Fernando Hasaj (Hašaj). Po naključju sem spoznal njegovega očeta, Prekmurca iz Urugvaja, ki mi je takrat omenil da je njegov sin violinist v Argentini. Kako? Ko ta priimek bereš v kastiljščini, zveni “asáh” - kdo bi si mislil da je to slovensko?! Tudi samega Fernanda sem potem imel priložnost srečati. Povedal sem mu, da sem spoznal njegovega očeta, sem namreč Slovenec, on pa mi je odgovoril: »Torej sva “sonarodnjaka”!«

In his prime, Fernando Hašaj was one of the best violinists in Argentina, Uruguay and the whole of South America. By accident, I once met his father, a Prekmurian Slovenian living in Uruguay, who told me he had a son who was a violinist in Argentina. How is that possible? If you read the surname in Castilian Spanish, it reads “ah-soo-h”, so who would have thought it was Slovenian? I later also had the chance to meet Fernando himself. I told him how I had met his father and that I was Slovenian, to which he replied, “So, we are compatriots!”

Prekmalu je umrl, na vrhuncu kariere in z obetavno prihodnostjo. Nastopil naj bi v Teatro Coliseo v centru Buenosairesa s slovito Camerato Bariloche, ki bi ji ob predstavitvi Slovenije kot predsedujoče Evropski uniji tudi dirigiral, a mu je bolezen to preprečila. Camerata je sicer nastopila s slovenskimi skladbami, a brez njega.

Hašaj

V Montevideu je je 5. marca 2010 star 52 let torej odšel s tega sveta.

S Camerato je opravil številne turneje po južni Ameriki, ZDA, in Evropi. Pod njegovo taktirko – kot prva violina Camerate – so nastopili Martha Argerich, Ricardo Castro, Nicolás Chumachenco, Eduardo Fernández, Ivry Gitlis, Rubén González, Cho Liang Lin, Shlomo Mintz, Jean Pierre Rampal, Vadim Repin, Mstislav Rostropovich, Frederica von Stade, Jean Ives Thibaudet in mnogi drugi znani glasbeniki. Kot solist je nastopil s slovitimi dirigenti, med njimi so bili Simón Blech, Pedro Ignacio Calderón, Stefan Lano, Fuat Mansurov … Bil je tudi koncertni mojster Simfoničnega orkestra S.O.D.R.E. (Urugvaj) in od leta 1984 naprej buenosaireškega filharmoničnega orkestra – orkester Teatra Colón, tako kot tudi prva violina v Kvartetu Buenos Aires. Požel je tudi številna priznanja in nagrade, n. pr. Premio Fabini (1993-Urugvaj) in Premio Konex za godalne instrumentaliste (1999-Argentina) in sodeloval pri več žirijah, med njimi pri izbiri instrumentalistov za orkester Teatra Colón.

Hašaj

Zapustil je številne posnetke z vsemi skupinami, pri katerih je igral, večino za žaložbe Dorian (ZDA), Testigo (ZD) in Milán Sur (Argentina).

Leta 2005 je dobil slovensko državljanstvo.

Za sabo je pustil otroke, ženo in starše.

Hašaj

Negova žena – zdaj vdova – je tudi glasbenica, in sicer flavtistka; imela sta dva otroka, hčer Carolino, violinistko, rojeno leta 1982, ki mi je tudi posredovala nekaj podatkov, in sina Daniela, rojenega 1986, flavtista in dirigenta. Oba sta torej sledila poti staršev, na Carolino je seveda močno vplival Fernando, in kot pravi, se še vedno uči pri njem s posnetki.

Hašaj

Oče Ferdinand Hašaj Sedonja, rojen v Vaneči, Prekmurje, 20. aprila 1928, je leta 1952 emigriral v Montevideo, kjer je so že živeli njegovi strici. Tam je bil aktiven v Asociación Republicana Yugoeslava "Bratstvo", v centru "Máximo Gorki" in potem v Primera Sociedad Eslovena Transmurana. Poučeval je slovenščino, srbohrvaščino in ruščino ter delal kot prevajalec. V zakonu s Florencio Cammarote se je 9. oktobra 1957 rodil Fernando. Takrat so živeli v Mestu Las Piedras (Canelones), a ko se je Fernando začel profesionalno ukvarjati z instrumentom, so se preselili v prestolnico. Umrl je 21. decembra 2016.

Hašaj

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek