VEČER SLOVENSKE POEZIJE V NOVEM SADU

A night of Slovenian poetry in Novi Sad

Objavljeno dne/Published on: 20.12.2019
Avtor članka/Article Author: Olga Kolenc

Pod okriljem novosadskega Društva Slovencev Kredarica so med 7. in 9. novembrom 2019 v Novem Sadu potekali VII. Dnevi slovenske kulture. Že XVI. Večer slovenske poezije je bil letos posvečen slovenskemu pesniku, novinarju, pisatelju, literarnemu kritiku, jezikoslovcu, duhovniku, prevajalcu, učitelju, uredniku in redovniku Valentinu Vodniku. Povabilu organizatorjev se je odzval tudi goriški Literarni klub Govorica iz Nove Gorice.

From 7 to 9 November 2019, Slovenian Society Kredarica in Novi Sad organized the 7th Annual Days of Slovenian Culture in Novi Sad. This year’s 16th Annual Night of Slovenian Poetry commemorated Valentin Vodnik, a Slovenian poet, journalist, novelist, literary critic, linguist, priest, translator, teacher, editor and monk. Among the invitees who attended the event was also the Govorica Literary Club from Nova Gorica.

Po uvodnem nagovoru Jasmine Veselinov, vodje dogodka, in Đorđeta Veselinova, predsednika Društva Slovencev Kredarica, se je v polno zasedenem Kulturnem centru odvijal bogat kulturni program. Z avtorsko poezijo in prozo so se predstavili novogoriški literati mag. Darinka Kozinc, Milan Petek Levokov, Tanja Ocelić, Olga Kolenc, Boris Jukić in Rajko Slokar. Med branjem jih je na citrah spremljala Janka Frančeškin. Na dogodku so nastopili tudi učenci dopolnilne šole slovenskega jezika iz Novega Sada. Vrhunec prireditve sta bila razglasitev rezultatov literarnega natečaja z naslovom Slovenc, tvoja zemlja je zdrava in avtorsko branje zmagovalnih zgodb.

Novi Sad

Društvo Slovencev Kredarica je po dogodku organiziralo tudi neformalno druženje s pogostitvijo. V prostorih društva je ob pristnih slovenskih in srbskih jedeh tekla izmenjava simboličnih daril ter beseda o literarnem ustvarjanju, organiziranju in delovanju zainteresiranih in izmenjava izkušenj. V novosadski sinagogi so pripravili še Večer slovenskih pesmi, ki se je končal s pesmijo Slovenija, od kod lepote tvoje. Goriški Literarni klub Govorica se je med obiskom Vojvodine odzval tudi povabilu Društva Slovencev Emona iz Rume. Novogoriške literate je sprejel vodja društva Zoran Jovičić, kulturnik in športnik, ki je s članicami društva pripravil nepozaben sprejem.

Društvo Slovencev Kredarica iz Novega Sada je bilo ustanovljeno 25. februarja 1997. Osnovni program tega nestrankarskega, nepolitičnega in neprofitnega združenja je razvijati in poglabljati stike s Slovenci v Novem Sadu, Vojvodini in krepiti vezi med državama. Ohranjanje jezika in kulture ter povezanost z matično domovino je neprecenljiva vrednota vsakega naroda. Društvo po svojih zmožnostih nudi vsestransko pomoč tako pri pridobitvi državljanstva kot pri možnostih šolanja v Sloveniji. Poleg precej bogate knjižnice, ki plemeniti slovensko besedo, izdaja tudi slovensko glasilo in redno skrbi za dopolnilni pouk. Poleg že naštetega delujejo tudi mešani pevski zbor, moška pevska skupina in instrumentalno-vokalni ansambel.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek