MARTINOVA POJEDINA

ST. MARTIN’S FEAST

Objavljeno dne/Published on: 09.11.2017
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj, foto E.Ž in osebni arhiv

Martinovo je eno najbolj priljubljenih in razširjenih slovenskih praznovanj. Veseljačenje ob dobri hrani in pijači se pogosto raztegne na teden ali celo 14 dni. V tem obdobju Slovenci radi uživamo in rajamo za bogato obloženimi mizami, polnimi različnih dobrot in mladega vina. Med tradicionalnimi jedmi je najbolj znana martinova pojedina s pečeno gosjo ali raco, rdečim zeljem in mlinci ali štruklji.

St. Martin’s Day is one of the most popular and widespread Slovenian celebrations. The festivities, accompanied by quality food and drinks, normally last a week or two. During this time, Slovenians love to socialize and party around tables filled with various dishes and young wine. Among the traditionally served dishes is also St. Martin’s feast, which comprises a roast goose or duck, accompanied by red cabbage and either mlinci or štruklji.

11. novembra, na god sv. Martina, ki je po legendi vodo spremenil v vino, praznujemo martinovo, ki je bilo še do začetka druge svetovne vojne predvsem praznik konca letine in pomemben zahvalni dan. Praznik ima sicer svoje korenine še v poganskih časih, ko so se naši predniki v tem obdobju z daritvami zahvalili bogovom za letino in si v skladu z njo privoščili bolj ali manj obilno pojedino. Danes je martinovanje marsikje precej bolj komercialno, povezano predvsem s poskušanjem in slavljenjem novega vina, domačih dobrot ter občasnimi nebrzdanimi globokimi pogledi v kozarce. Če je praznični dan sredi tedna, sta Martinovi nedelji kar dve.

 

Martinovanje ima v vsaki slovenski pokrajini svoje značilnosti. V vinorodnih krajih na podeželju velja običaj, da na martinovo soboto na večerjo povabijo vse, ki so pomagali pri trgatvi, da ob martinovi pojedini skupaj poskusijo, kakšna je bila vinska letina. Tako je tudi na kmetiji Mehak v Gorenjih Dolah pri Škocjanu na Dolenjskem, kamor sem se odpravila na ogled priprave in pokušino martinove pojedine.

Martinovanje  Martinovanje

Martinova pojedina po Mehakovo

Na družinski kmetiji med rodovitnimi dolenjskimi griči, ki jo vodita Jožica in Toni Mehak, živijo tri generacije: poleg njiju še otroci Jan, Eva in Matija ter Jožičina mama Jožefa in oče Alojz. Kmetija je praktično samooskrbna, saj naj njej pridelajo oz. vzredijo skoraj vse, kar potrebujejo, viške pa prodajo. Ukvarjajo se z ekološko živinorejo, rejo avtohtonih krškopoljskih prašičev, zajcev, kokoši, rac in gosi, z ekološkim  poljedelstvom ter konvencionalnim vinogradništvom in vinarstvom. Tako so bile vse sestavine za martinovo pojedino, ki jo je pripravila Jožica, domače.

Jožica Mehak zelo rada in odlično kuha. Te veščine se je naučila pri mami Jožefi, ki je občasno pomagala v gostilni ter doma pekla pecivo za poroke in druga slavja. Očitno sta se veselje in talent za kuhanje prenesla tudi na najmlajšo generacijo, saj se v kuhinji odlično znajdeta tudi srednješolca Eva in Matija. Magistrski študent na Biotehniški fakulteti Jan pa se bolj posveča kmetijstvu. Jožica je bila osem let predsednica Društva podeželskih žena Škocjan, v katerem med drugim obujajo tradicijo peke domačega slovenskega kruha in na kulinaričnih tekmovanjih dosegajo odlične uvrstitve. Jožica rada preizkuša različne recepte, zato je, preden se je lotila martinove pojedine, spekla domač kruh, v katerega je zamesila pire iz buče hokaido. Rezultat je bil rahel in slasten, rumeno obarvan hlebec iz krušne peči. Potem je spekla še potico s kostanjevim nadevom, gosko in rdeče zelje z jabolki. Mama Jožefa pa je za prilogo pripravila odlične mlince iz domače moke.

Martinovanje

Mlinci: zamesila je 1 kg bele moke, 3 jajca, olje, malo mlačne vode in soli. Testo je pustila pol ure počivati, potem pa iz njega oblikovala več hlebčkov. Razvaljala jih je za nož na debelo in krpe testa spekla v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pečene in ohlajene mlince je natrgala na manjše kose, jih zložila v skledo in prelila z vročo vodo. Odvečno tekočino je odlila, preden je mlince servirala, pa jih je zabelila z maščobo od peke gosi.

Martinovanje

Pečena gos: Jožica je domačo gos posolila, v njeno notranjost položila dve jabolki in jo na svinjski masti pekla v krušni peči. Med peko jo je pogosto polivala s sokom, ki nastane med pečenjem.

Martinovanje

Dušeno rdeče zelje: čebulo je prepražila na svinjski masti, dodala na grobo narezano zelje in ga dušila. Potem je zelje začinila s soljo in kumino ter dodala na kocke narezano jabolko ter vse skupaj še nekaj časa dušila.

Nadev za potico: kostanjev pire, pregreta smetana, beljaki, sladkor, vanilin sladkor, rum.

Martinovanje

Užitek v pripravljeni martinovi pojedini s kozarčkom domačega cvička je bil nepopisen.

https://www.facebook.com/KmetijaMehak/

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek