Žganci za vsakogar

Žganci for Everyone

Objavljeno dne/Published on: 05.06.2014
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj, foto: splet

V ne tako davni preteklosti so bili žganci ena najbolj razširjenih jedi, v 19. stoletju so na Kranjskem veljali celo za »steber« dežele. To kaže, kako pomembna je bila ta tradicionalna jed za preživetje številnih ljudi. Najbrž je pregovor »Spanec je boljši kot žganec« nastal kasneje. Sicer pa žganci, tako kot številne slovenske tradicionalne jedi, postajajo vse bolj priljubljeni. Preberite si, kako jih pripravimo.

It was not so long ago that žganci was considered one of the most widespread dishes. In the 19th century Carniola it was even considered to be the 'pillar' of the country. This indicates that this traditional dish was of major importance for the survival of many people. It was probably only later that the proverb "Spanec je boljši kot žganec" (literally translated as "sleep is better than žganci") came into existence. Žganci, just like other traditional Slovenian specialties, is becoming an increasingly popular dish. You can read all about making žganci in this month's issue.

Kadar se je komu zdelo, da nismo dorasli nalogi, je rad rekel, da bomo morali pojesti še dosti žgancev, preden jo bomo zmogli, kar je dalo vedeti, da nas oskrbijo z močjo in energijo. V žgancih so včasih uživali tako nižji kot višji stanovi. Ta enostavna jed je predvsem prvim pogosto nadomeščala kruh. Še vedno jih pripravljajo v skoraj vsaki slovenski pokrajini, a povsod malce drugače. Glede na to, ali moko kuhamo ali pražimo, poznamo koroške, gorenjske, dolenjske in štajerske žgance. Nekoč so jih pripravljali v glavnem iz ajdove, koruzne ali ječmenove moke, pozneje so postali priljubljeni tudi beli in krompirjevi žganci. Lahko so samostojna jed ali priloga, lahko jih jemo za zajtrk, kosilo ali večerjo. Za zajtrk žgance postrežemo z mlekom ali kislim mlekom, za kosilo oziroma večerjo pa jih zabelimo z ocvirki, lahko jih jemo z dušenim kislim zeljem ali repo, golažem, belo kavo ali ocvrtim jajcem. V Prlekiji ajdove žgance zabelijo s čebulo, prepraženo na bučnem olju, ali pa z zaseko, ki jo segrejejo v ponvi, ji dodajo kislo smetano, prevrejo in prelijejo čez jed. Žgance lahko tudi prepražijo na maščobi.  

Najbolj pogost način priprave žgancev je gorenjski, po katerem moko kuhamo v osoljenem kropu. Dodamo lahko tudi krompir, pšenični ali koruzni zdrob.

Ajdovi žganci po gorenjsko

Sestavine:

60 dag ajdove moke,

10 dag masti z ocvirki ali zaseko,

1 l slanega kropa.

Priprava:

V slan krop vsujemo vso ajdovo moko in jo kuhamo od pet do deset minut, nato kepo obrnemo in jo na sredini preluknjamo z ročajem kuhalnice, da se moka tudi znotraj prekuha. Pustimo vreti še 20 minut, potem polovico kropa ali žgančevke odlijemo. Kuhano kepo moke s kuhalnico močno premešamo, če je presuha, dodamo še malo kropa. Potem žgance z vilico nadrobimo v skledo ter zabelimo z oljem ali mastjo s popečenimi ocvirki. Zraven lahko ponudimo mleko.

Ajdovi žganci po koroško

Sestavine:

25 dag ajdove moke,

10 dag masla,

slan krop.

Priprava:

V lončku pristavimo in zavremo pol litra vode z žličko soli. V drugo, suho posodo vsujemo moko, ki jo med mešanjem počasi pražimo 10 minut. V kozici pristavimo in stopimo maslo. Prelijemo ga po moki, dobro premešamo, potem pa prilijemo toliko soljenega kropa, da dobimo gosto zmes. To počasi med mešanjem kuhamo od 15 do 20 minut, da se začnejo oblikovati suhi, drobtinasti žganci. Po potrebi prilijemo še malo vroče vode. Ajdovi žganci po koroško ali koroški ajdovi žganci so lahko priloga ali samostojna jed, h kateri ponudimo dušeno kislo zelje ali repo, jogurt ali kislo mleko. Žganci so še boljši, če jih pred postrežbo zabelimo z ocvirki. V tem primeru količino masla zmanjšamo za eno do dve žlici.

Priprava teh žgancev terja od 25 do 30 minut neprestanega mešanja.

Pohorski žganci ali olbič

Sestavine:

50 dag krompirja,

1 kg koruzne moke,

slan krop,

10 dag zabele, ocvirki.

Priprava:

Olupljen krompir zrežemo na kose in jih kuhamo v slanem kropu. Ko je krompir po približno 15 minutah na pol skuhan, dosujemo koruzno moko v kupček, ki ga čez nekaj minut s kuhalnico preluknjamo. Pokrito naj vse skupaj vre še pol ure. Potem žgančevko odlijemo in olbič dobro zmešamo, da dobimo pravo gostoto, po potrebi žgančevko še dolivamo. Olbič zabelimo z zabelo že v loncu, nato še z ocvirki nadrobljenega v skledi.

Koruzni žganci

Sestavine:

50 dag koruzne moke,

2 žlici olja,

slan krop.

Priprava:

V loncu zavremo 1 l vode in jo rahlo solimo. Nato vanjo naenkrat vsujemo  moko in pustimo rahlo vreti 10 minut. V sredini kepe moke s kuhalnico naredimo luknjo (lahko tudi dve) in pri nizki temperaturi kuhamo še približno 30 minut. Nato vso vodo odlijemo v drugo posodo, žgancem pa dodamo 2 žlici olja (lahko tudi masti ali masla). Z dvorogimi vilicami mešamo, dokler se moka ne sprime v žgance (kar traja kar nekaj časa). Če so žganci presuhi (to se zgodi res redko), po žlicah dodajamo odlito vodo. Koruzne žgance lahko za zajtrk ali večerjo ponudimo z medom in mlekom.

Za kuhanje žgancev je najbolj primeren visok in ozek lonec, dovolj velik, da voda ne kipi po štedilniku.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek