Kruh iz pirine moke

Spelt Bread

Objavljeno dne/Published on: 03.04.2014
Avtor članka/Article Author: Blanka Markovič Kocen, foto: Mojca Mojzer

Dober kot kruh, s trebuhom za kruhom, zarečenega kruha se največ poje … Številni slovenski pregovori in reki o kruhu med drugim pričajo o tem, kako pomembno vlogo je imelo to živilo skozi vso zgodovino Slovencev. Ne samo kmečke gospodinje, kruh dandanes pečejo tudi številne žene v mestih, čeprav je ponudba na slovenskih prodajnih policah zares razkošna. V zadnjem času prisegamo na tako imenovane zdrave vrste kruhov in enega takih, kruh iz pirine moke, ki se uporablja tudi pri peki drugih vrst peciv, predstavljamo v pričujočem prispevku.

As good as bread, going after bread with one's stomach, the bread which one lets slip is eaten the most (literal translations forthree proverbs with respective English equivalents: as good as gold, hunger will drive the woolf out of the woods, never say never)...Many Slovenian proverbs and sayings about bread illustrate the importance this food has had throughout the Sloevnian history. Nowadays, bread is not only made by agricultural housewives but by countless urban housewives as well, regardless of the wide range of breads available in Slovenian stores.Lately, we have been indulging in the so-called healthy breads, one of which is bread made from spelt flour which can also be used for baking other pastry. You can learn more about spelt bread in this article.

Zaradi pestre izbire kruhov smo Slovenci pri tem zahtevnejši od drugih evropskih narodov, je prepričana Mirjam Kavčič, izvršna direktorica podjetja Bonopan, hčerinske družbe francoske multinacionalke Lessafre, kjer izdelujejo kvas. Po njenem mnenju smo Slovenci tudi fenomen z vidika označevanja kruhov, saj je skoraj vsak pek razvil svojo blagovno znamko , med katerimi potrošniki zelo dobro ločimo.

Seveda je res, da se tudi na tem področju srečujemo z upadanjem kupne moči, kar peke sili v borbo za trg in vsakega kupca. Marsikatera gospodinja pa kruh rada speče sama. Saj veste, kako prijetno je, če dom zadiši po sveže pečenem kruhu…

Ena takih, mladih ljubiteljic kuhe in peke, Mojca Mojzer, nam je zaupala svoj recept za kruh iz pirine moke.

Sestavine:

500 g moke (v tem primeru pirina + ajdova)
1 žlička soli
1 pecilni prašek iz vinskega kamna
3 žlice olivnega olja
100 g kosmičev (ovsenih ali pirinih) 
300 ml navadnega tekočega jogurta
do 200 g semen
navadna voda po občutku

Priprava:

Kosmiče za 10 minut namočimo v navadnem jogurtu. Suhe sestavine dobro premešamo. Nato jim dodamo olivno olje in v jogurtu namočene kosmiče. Navadno vodo dodajamo toliko časa, da je testo na otip »pocasto«.  Testo preložimo v dolg pekač, obložen s peki papirjem. Po vrhu posujemo še nekaj semen, ki jih pokapamo s kapljicami vode, da se pri peki ne sežgejo. Kruh najprej pečemo 30 minut na 200°C, nato ga pokrijemo s peki papirjem in pečemo še 30 minut na 180°C. Kruh naj se ohladi v ugasnjeni in priprti pečici. Hranimo ga zavitega v vlažno krpo, saj se tako ne bo drobil. 

Najboljši je namazan samo z maslom. Pa dober tek!

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek