Pustni krofi in miške

Shrovetide Donuts and Fried-Dough Fritters

Objavljeno dne/Published on: 07.02.2014
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj

Nekoč je veljalo, da se je treba za pusta dobro najesti, saj bo obilna pustna pojedina prinesla bogato letino. Poleg tega je po pustu nastopil 40-dnevni post, ki je veljal do velike noči. Zato so morale biti pustne jedi mastne, ocvrte in (nekatere) posute s sladkorjem. Med slednje sodijo tradicionalne pustne sladice kot so bobi oz. krofi, miške in flancati, ki pa si jih radi privoščimo tudi sicer. Še posebej to velja za krofe, ki si jih okrog pusta sladkosnedneži zaželimo v velikih količinah, saj se nam vabljivo smejijo s polic v trgovinah, pekarnah, slaščičarnah … Peka krofov doma je namreč malo bolj zamudna, ker se je že med pripravo treba natančno držati navodil, če si želimo res rahlih in okusnih krofov. Pa še tako uspeh ni vedno zagotovljen. Miške in flancate pa je doma lažje narediti.

Once it was considered necessary to eat a lot in the time of Shrovetide because it was believed to promise a good harvest and because after Shrovetide comes a 40-day-long fast until Easter. This is why all Shrovetide cuisine had to be greasy, fried and (some) sprinkled with sugar. Amongs those dishes we can find the traditional Shrovetide donuts (pustni krofi), fried-dough fritters (miške) and fried pastry (flancati), which are all tasty. Those of us with a sweet tooth usually wish for large quantities of donuts around the Shrovetide time and we just cannot resist them seeing how they tempt us from the shelves in pastry shops, bakeries and stores… Baking donuts is a little bit more time consuming because in order to make soft and tasty donuts one has to stick to the recipe very strictly, and even by doing so success is not guaranteed. Making fried-dough fritters and fried pastry at home seems to be easier.

Kljub temu nekateri še danes prisegajo na doma narejene krofe, recept zanje pa prehaja iz roda v rod. Krofi morajo biti torej rahli, lepo okrogli in imeti morajo venec (krancelj) – če ga niso imeli, je bila to nekoč za gospodinjo sramota. Stare vraže so tudi grozile, da ob slabo pečenih krofih na pustni torek jeseni repa ne bo debela, ali pa se poleti ne bo sušilo seno, če na pustne dni v hiši ne bodo cvrli krofov.

S krofi naj bi se sladkali že stari Rimljani, po drugi strani pa si zasluge za njihovo »odkritje« lastijo Dunajčani. Kakor koli že, tako ali drugačno obliko krofov poznamo po vsej Evropi pa tudi v Severni Ameriki. Po definiciji je krof klasična pustna sladica iz ocvrtega kvašenega testa, nadevan z marelično marmelado in potresen s sladkorjem v prahu. A jihv »modernih časih« nadevamo tudi z vanilijino kremo, čokolado, javorjevim sirupom itn., ali jih oblijemo z različnimi glazurami. Je pa treba vedeti, da zaradi maščob in sladkorja ne sodijo ravno med zdrava živila in strokovnjaki za prehrano vsakodnevno uživanje takih sladic odsvetujejo.

Da ne bo ostalo samo pri besedah in slinah, ki se cedijo ob misli na čudovito pustno sladico, vam posredujemo še recept za krofe, ki so na vseslovenski razstavi Slovenskih dobrot na Ptuju trikrat zapovrstjo osvojili zlato medaljo. Menda uspejo tudi kuharicam z manj prakse!

Pomembno pa je, da upoštevamo količine in da so vse sestavine ogrete na sobno temperaturo.

Potrebujemo:

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)

14 dag olja (približno 2 dl)

10 dag kvasa

1 čajno žličko soli

½ l mleka

8 rumenjakov

10 dag sladkorja (4 velike žlice)

2 vanilin sladkorja

nastrgana limonina lupinica

rum

muškatni orešček

Kvas damo v toplo mleko, da vzhaja. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes nato 20 minut stepamo v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dag zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Koščke testa med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njih naredimo kroglice. Položimo jih na pomokan prtiček in pokrijemo z drugim prtičkom. Pomembno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če bomo preveč neučakani in bomozačeli krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželenih venčkov.

Potem pripravimo olje za cvrtje. Zelo primerno je palmino olje,saj ga krofi manj vpijejo, uporabno je za večkratno pečenje in se ne peni. Olje segrevamo počasi. Temperatura je za cvrtjeprimerna takrat, ko v ogreto olje do dna potopimoleseno žlico in ob njej počasi in enakomerno na površje priplavajo mehurčki.

Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da gre zgornja, vzhajana stran, v olje in posodo pokrijemo s pokrovko. Pečemo štiri minute na eni strani, nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo štiri minute še na drugi strani, tokrat brez pokrovke. V posodi pečemo toliko krofov, da lahko prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate prtičke, da se olje odcedi, počakamo, da se ohladijo, jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado ter posujemo s sladkorno moko.

Če se vam to delo vseeno zdi preveč zamudno in komplicirano, se boste morda raje lotili bolj enostavnega, hitro narejenega in ravno tako okusnega pustnega peciva, to so:

MIŠKE S SKUTO

Potrebujemo:

250 g moke

125 g puste skute

75 g masla

2 - 3 žlice mleka

50 g sladkorja

1 jajce

1 žličko naribane limonine lupinice

1 žličko pecilnega praška

olje za cvrtje

sladkor v prahu za posipanje

Maslo zmehčamo in zmešamo z odcejeno skuto, jajcem in limonino lupinico. Nato v maso presejemo moko s pecilnim praškom, gladko razmešamo in na koncu dodamo še mleko. Z jedilno žlico zajemamo testo in ga dajemo v segreto olje, ki naj ima 175 stopinj C. Miške na vsaki strani pečemo približno tri minute. Polagamo jih na papirnate prtičke, preden jih postrežemo, pa jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Naj vam bodo v užitek!

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek