V istrski kuhinji

Istrian Cuisine

Objavljeno dne/Published on: 05.09.2013
Avtor članka/Article Author: Blanka Markovič Kocen, foto: www.kulinarika.com

Z Notranjske in iz Prekmurja se v pričujoči številki Rodne grude selimo v Slovensko Istro, ki je zaradi svojih naravnih danosti, milega podnebja in številnih kulturnih znamenitosti zanimiva v vseh letnih časih, zaradi bližine morja pa posebej dobro obiskana poleti, čeprav mnogi prisegajo tudi na jesenski obisk tega prelepega dela Slovenije. Tokrat ponujamo recept za sardele v šavorju, ki nam ga je zaupal koprski gostinec Valter Ferenac.

From the Notranjska region and Prekmurje this issue takes us to the Slovenian Istria, known for its natural beauties, a mild climate, and many cultural landmarks. This beautiful part of Slovenia, famous for its wide and healthy variety of culinary delights, is most frequently visited during the summer because it is close to the seaside, but many tourists also come in the autumn. This time we give you the recipe for sardine in soar, which was submitted to us by ValterFerenac, a caterer from Koper.

V kulinariki Slovenske Istre govorimo o dveh različnih načinih priprave hrane, o tisti v zaledju in tisti v obalnem pasu. Ker so v zaledju živeli skromneje, kulinariko tega območja odlikuje večja domiselnost, saj so se naučili iz malo sestavin z veliko domišljije ustvariti okusne jedi.

Tradicionalne jedi iz notranjosti Istre so pripravljene predvsem iz pridelkov z domačih vrtov, v obalnem pasu pa na jedilnikih prednjačijo ribe. Poleg lokalne sezonske zelenjave (blitva, radič paradižnik, koromač, zelje in drugo) uporabljajo tudi divje rastline, kot so šparglji in tartufi,  perutnino, klobase, pršut, oljčno olje, vino in ribe.

Valter Ferenac je  primorski gostinec, ki prisega na domače, še posebej lastne recepture. Pred kratkim je odprl okrepčevalnico na koprski tržnici, kjer ponuja samo jedi iz tako imenovane revne oziroma cenejše vrste rib, ki pa je zelo zdrava. »To je plava riba - sardele, sardoni, bakala, hobotnica, kalamari, oslič, trilja…« pojasnjuje Ferenac, ki letos pričakuje dober obisk v svojem lokalu, saj naj bi Koper obiskalo približno  53 križark, katerih potniki so, seveda, potencialni gostje. Trenutno med gosti lokala poleg domačinov prednjačijo slovenski zamejci in Italijani.

Sardele v šavorju

Valter Ferenac sestavine za svojo kuhinjo kupuje v bližnjih ribarnicah in nekaj malega na Hrvaškem, pri pripravi jedi pa z veseljem tudi sam sodeluje.  

Zaupal nam je recept za pripravo sardel v šavorju:

»Ocvremo 1 kg  sardel in jih pustimo, da se ohladijo. Ta čas pripravimo šavor, in sicer: prepražimo kolobarje čebule na oljčnem olju z dodatkom lovorja in popra v zrnu. Nato zalijemo z belim vinskim ali jabolčnim kisom ter dodamo belo vino. Pustimo, da nekaj časa kuha in nato razredčimo z vodo ter po okusu solimo.

Sardele zložimo v posodo in jih zalijemo z hladnim šavorjem. Jed za nekaj časa postavimo v hladilnik in jo postrežemo hladno, z rezino limone.«

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek