Bloška kavla ali trojka, kavra, koleraba, kolerada …

The Bloke kavla or trojka, kavra, kohlrabi, kolerada …

Objavljeno dne/Published on: 27.02.2013
Avtor članka/Article Author: Blanka Markovič Kocen

Potep po kulinarični Sloveniji iz Idrije, od koder izvirajo znameniti žlikrofi, o katerih smo pisali v prejšnji številki eRodne grude, nadaljujemo po Notranjskem, kjer kraljujejo jedi iz kolerabe in krompirja. Ena najbolj znanih in značilnih za to regijo, je bloška kavla, ali trojka, ali kavra, ali kakor jo še imenujejo.

We continue the journey through the culinary Slovenia from Idrija, the hometown of the famous žlikrofi (dumplings) which we focused on in the previous edition of our magazine, to the Inner Carniola which is dominated by dishes with kohlrabi and potatoes. One of the most famous and typical ones for this region is the Bloke kavla, known also by the names of trojka or kavra.

"Kavra je bila običajna jed, ki se je pripravljala v jesensko-zimskem času ali pa se je zavlekla še v pomlad, oziroma do porabe vse kolerabe, ta pa je bila odvisna od letine in navsezadnje tudi od tega, kako je prezimila,« nam je pojasnila Magdalena Mekina, predsednica Turističnega društva Notranjska. Gre za gosto enolončnico, ki jo postrežemo kot samostojno jed. »Naša regija je bila bogata samo s zeljem, fižolom, kolerabo in krompirjem.....Vse sestavljanke iz teh jedi so krojile jedilnik naših prednikov,« je dodala Mekinova.

Priprava:

Na masti prepražimo čebulo, dodamo na »šnite«  narezano kolerabo, na kocke narezan krompir, na lističe korenje in namočen fižol. Največ je krompirja, nekaj manj kolerabe, sledita korenje in fižol. Zalijemo, solimo, popramo in kuhamo, dokler se sestavine ne zmehčajo in jed postane gosta. Dodamo ščepec paprike in paradižnikove mezge, lahko tudi lovorov list in skoraj nujno strt česen.  Menda je boljša, če vanjo »stopi pujs«, nujno pa je, da jo, skuhano, zabelimo z ocvirki.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek