Idrijski žlikrofi

The Idrija *žlikrofi* (dumplings)

Objavljeno dne/Published on: 10.02.2013
Avtor članka/Article Author: Blanka Markovič Kocen

Po mnenju nekaterih kulinaričnih strokovnjakov obstaja kar 40 različnih slovenskih kuhinj, ki so se oblikovale glede na naravne, kulturne in zgodovinske danosti in vselej pod vplivom sosednjih držav. V pričujoči rubriki vas bomo seznanjali z najbolj tipičnimi slovenskimi jedmi in njihovo pripravo, tako da boste lahko košček kulinarične Slovenije predstavili tudi svojim prijateljem po svetu, obenem pa se morda spomnili, kaj in kako so kuhale vaše mame, stare mame, tete….

Some culinary experts believe that there are over 40 different types of Slovenian cuisine which have been shaped by the natural, cultural and historical features together with the influence of the neighbouring countries too. In the following section we will introduce you to the most typical Slovenian dishes and their preparation. Therefore you will be able to present a piece of the culinary Slovenia to your friends around the world and at the same time remember what and how your mothers, grandmothers and aunts used to cook. We begin our culinary journey with the Idrija *žlikrofi* (dumplings), the first Slovenian dish protected by the European Union.

Začenjamo z idrijskimi žlikrofi, prvo slovensko jedjo, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »zajamčena tradicionalna posebnost«.

Gre za jed z Idrijskega, narejeno iz vlečenega testa s krompirjevimnadevom in značilno obliko klobuka. Priprava poteka po tradicionalnem receptu, ki je bil opisan v sredini 19. stoletja, natančen izvor jedi pa zaradi pomanjkanja zgodovinskih virov ni znan. Pripravljajo se kot predjed, priloga k mesnim jedem ali samostojna jed, zabeljena z ocvirki. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa so tri centimetre v dolžino in dva v višino.

O pripravi smo povprašali v Rovtah na Notranjskem.

Sestavine

Testo za rezance:

  • 1 jajce
  • malo olja
  • skodelica vode

Nadev:

  • ½ kg krompirja
  • mast
  • 1-2 jajci
  • 2 pesti drobtin
  • malo peteršilja
  • malo popra

Priprava:

V skledo damo moko, izoblikujemo jamico in dodamo malo soli. Nato dodamo zgoraj navedene sestavine za testo. Zgnetemo kot za rezance, a ne preveč trdo. Testo povrhu namažemo z oljem in pokrijemo s posodo ter ga pustimo počivati pol ure. 

V ponev damo mast in popražimo peteršilj. Nato skuhamo krompir do mehkega in ga zmečkamo. Krompirju dodamo jajca in poper, dobro premešamo in nato dodamo še drobtine. Iz te mase izoblikujemo kroglice. 

Testo razvaljamo in nanj polagamo kroglice (2-3 cm narazen). Kroglice zavijemo v testo in na koncih stisnemo skupaj, na sredini pa (s prstom) naredimo jamico. 

Čas priprave: 1 ura 30 min 

Žlikrofe nato damo v vrelo vodo in jih kuhamo od 5-10 min.

Leta 2002 so bili idrijski žlikrofi  na nacionalni ravni zaščiteni z oznako ˝tradicionalni ugled˝. Evropska komisija je leta 2010 jed zaščitila z oznako ˝zajamčena tradicionalna posebnost˝. Idrijski žlikrofi so tako postali prva slovenska jed zaščitena na ravni EU. Na priloženi spletni povezavi boste našli natančne podatke in zaščiten recept.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=36928

 

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek