Slovenija v prvi polovici leta 2018

First Half of 2018 in Slovenia

Objavljeno dne/Published on: 29.06.2018
Avtor članka/Article Author: Jerica Potočnik

Slovenijo so od začetka decembra lani do konca maja letos zaznamovali različni dogodki in osebe s področja športa, znanosti, gospodarstva in kulture. Tudi tokrat smo se osredotočili zgolj na pozitivne novice, saj so mediji že tako ali tako prepolni negativnih vsebin.

From last year’s December to May this year, Slovenia has witnessed an handful of different sports, scientific, economic, and cultural events. This time, as well, we have decided to focus on the positive news, as the media is already filled with so much negativity.

Slovenija druga v poletih

Slovenija je na ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih januarja v Oberstdorfu osvojila drugo mesto. Srebro so priborili Jernej Damjan, Anže Semenič, Domen Prevc in Peter Prevc. Zlato so osvojili Norvežani, bron pa Poljaki.

Jakov Fak prigaral olimpijsko srebro

slo

Biatlonec Jakov Fak je februarja na olimpijskih igrah v Pyeongchangu za Slovenijo osvojil srebrno kolajno na 20-kilometrski posamični tekmi. Čeprav ni bil najhitrejši, pa je z izjemno zanesljivim streljanjem prigaral drugo olimpijsko medaljo v svoji karieri in prvo, odkar nastopa za Slovenijo. Boljši je bil le Norvežan Johannes Thingnes Boe.

Koširju olimpijski bron

Drugo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji je osvojil deskar Žan Košir. V malem finalu paralelnega slaloma je premagal Francoza Sylvaina Dufourja in tako osvoji bron.

Judoisti uspešni tudi na evropskem prvenstvu

Slovenski judoistke in judoisti tudi na večjih tekmovanjih redno posegajo po najvišjih mestih. Judoist Adrian Gomboc je aprila na evropskem prvenstvu v Tel Avivu osvojil naslov evropskega prvaka v kategoriji do 66 kilogramov. Odlično se je odrezala tudi judoistka Tina Trstenjak, ki je v kategoriji do 63 kilogramov osvojila srebrno kolajno.

slo

Tekvondoist Trajković priboril bron

Slovenski tekvondoist Ivan Trajković je maja na evropskem prvenstvu olimpijskega sloga WTF v Kazanu osvojil bronasto kolajno. V polfinalu je izgubil proti prvemu nosilcu kategorije do 87 kilogramov Rusu Vladislavu Larinu.

Leta 2023 svetovno prvenstvo v Sloveniji

Slovenke in Slovence je maja razveselila novica, da je Slovenija s Planico v četrtem poskusu le imenovana za organizatorico svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju 2023. Odločitev je sprejela Mednarodna smučarska zveza, organizatorji pa so že začeli delati.

Kajakaš Oven postal svetovni prvak

Kajakaš Simon Oven je konec maja na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Švici osvojil naslov svetovnega prvaka. Za njim sta se na oder za zmagovalce povzpela Francoza Paul Jean in Paul Graton.

slo

Slovenski raziskovalci do novega odkritja glede raka

Slovenski raziskovalci so prišli do novega odkritja glede raka. Odkrili so, da zunajcelični vezikli, ki jih sproščajo rakave celice, vsebujejo signalni posrednik, ki se lahko preko veziklov prenese v okoliške celice in jih aktivira, kar bi lahko povzročilo razširjanje raka. Raziskovalci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta so januarja pojasnili, da odkritje predstavlja doslej neznan mehanizem prenosa signalnih kompleksov prek zunajceličnih veziklov kot mehanizem medceličnega komuniciranja, ki lahko prispeva k širjenju vnetja. To pa predstavlja tudi osnovo za morebitno smer zdravljenja raka.

Raziskovalec Kemijskega inštituta pridobil 2,5 milijona evrov

Slovenski raziskovalec s Kemijskega inštituta Roman Jerala je bil uspešen na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce in pridobil kar 2,5 milijona evrov. Denar je namenjen petletnemu projektu z naslovom MaCChines, ki je prvi slovenski ERC projekt na področju ved o življenju in kemiji. Kot so zapisali na inštitutu, je cilj projekta "razviti princip priprave umetnih proteinov na osnovi modularnih obvitih vijačnic (CCPO) oziroma ugotoviti, kakšni so potenciali tega pristopa in kakšne tridimenzionalne strukture lahko naredimo na ta način".

slo

Pipistrelova zračna plovila za mestni promet

Ajdovsko podjetje Pipistrel je v začetku maja na Uberjevi konferenci v Los Angelesu razkrilo koncept svojih električnih zračnih plovil z navpičnim vzletanjem in pristajanjem (eVTOL) za mestni promet. Nova skupina zrakoplovov bo uporabljala namenski pogonski sistem za vzletanje in krmiljenje in bo lahko prevažala od dva do šest potnikov. Uber sicer v okviru svoje širše pobude načrtuje, da bo v številnih velikih mestih po vsem svetu uporabljal mrežo majhnih električnih letal.

Lenarčič končal potovanje, namen ozaveščanje o črnem ogljiku

Letalec Matevž Lenarčič je maja z ultra lahkim letalom končal 23.000 kilometrov dolgo potovanje čez Azijo. Skupno je imel v 31 dneh 13 postankov. Ekipa misije Green Light World Flight namerava podatke, ki jih je v letu zbral Lenarčič, uporabiti tako v znanstvene namene kot tudi za osveščanje javnosti o vplivu črnega ogljika na podnebne spremembe.

Jajca izpod Kamniških planin zaščitena na ravni EU

Jajca izpod Kamniških planin so od januarja zaščitena na ravni Evropske unije (EU), saj je Evropska komisija potrdila prošnjo za registracijo zaščitene geografske označbe. S to oznako so zaščiteni kmetijski proizvodi, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju ter imajo posebno kakovost, sloves in druge značilnosti tega območja. Slovenija je v EU doslej zaščitila 25 proizvodov in 17 vin, istrski pršut pa je zaščitila skupaj s Hrvaško.

Eurostat potrdil lanski presežek v javnih financah

Evropski statistični urad (Eurostat) je aprila potrdil oceno slovenskega statističnega urada, da je država lani ustvarila presežek v višini 13 milijonov evrov oziroma 0,03 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Po napovedih ministrstva za finance se bo letos presežek države povečal na 163 milijonov evrov ali do 0,40 odstotka BDP.

Brezposelnost se niža

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je objavil, da je bilo v prvem četrtletju v povprečju prijavljenih 15 odstotkov manj brezposelnih kot v istem obdobju lani. Konec marca je bilo registriranih 81.220 brezposelnih. Slovenska gospodarska rast presegla rast v EU Slovenska gospodarska rast, ki je v prvem letošnjem četrtletju dosegla 4,6 odstotka, je po ugotovitvah Umarja, objavljenih konec maja, ponovno opazno presegla rast v Evropski uniji. "Umiritev aktivnosti in nekoliko nižja pričakovanja v naših trgovinskih partnericah so upočasnili rast izvoza, medtem ko domača potrošnja ohranja visoke rasti," so pojasnili v Umarju.

Svetovni dan čebel na slovensko pobudo

slo

Generalna skupščina Združenih narodov je na slovensko pobudo 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Na ta dan so strokovnjaki, čebelarji in drugi, ki se zavedajo pomena čebel in opraševalcev, opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev za človeštvo. Tretjina svetovne hrane je namreč odvisna od opraševanja, število opraševalcev pa se vse bolj krči, zato so potrebni ukrepi za izboljšanje njihovega življenjskega prostora.

Rekorden obisk slovenskih naravnih zdravilišč

Podatki, objavljeni januarja letos, kažejo na rekorden obisk slovenskih naravnih zdravilišč v lanskem letu. Slovenska naravna zdravilišča je lani obiskalo 846.925 gostov, kar je 12,8 odstotka več kot predlani in največ doslej. Tujih je bilo 51,1 odstotka, s čimer je delež tujih gostov prvič presegel delež domačih. Število nočitev je zraslo za 10,6 odstotka na 3,19 milijona, na letni ravni pa se je povečala tudi povprečna zasedenost hotelskih kapacitet.

Turisti ustvarili skoraj 12 milijonov prenočitev

Slovenijo je lani obiskalo več kot 4,7 milijona turistov, kar je 13 odstotkov več kot v letu prej, kažejo konec januarja objavljeni podatki. Skupaj so ustvarili skoraj 12 milijonov prenočitev, kar v primerjavi z letom prej predstavlja 11-odstotno rast. Število tujih turistov se je lani povečalo za 17 odstotkov na 3,4 milijona, ustvarili so skoraj 8,1 milijona prenočitev.

Vipavska dolina med »top« destinacijami

slo

Vipavska dolina je po izboru Lonely Planeta uvrščena med deset najboljših destinacij v Evropi, ki jih le-ta potnikom priporoča za obisk v letošnjem letu. Na lestvici so sicer regije Emilija-Romanja v Italiji, Kantabrija v Španiji, Frizija na Nizozemskem, Kosovo, francoska Provansa, škotsko mesto Dundee, grški Mali Kikladi ter mesti Vilna v Litvi ter Tirana v Albaniji.

Podeljeni Prešernovi nagradi

Letošnji Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak in baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada 2018 pa so snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in umetnica Maja Smrekar.

Plečnikova hiša prejela nagrado Europa Nostra 2018

slo

Evropska komisija in organizacija Europa Nostra sta 15. maja razglasili dobitnike nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra za leto 2018. Priznanje za izjemne dosežke na področju ohranjanja, raziskav, predanega dela in izobraževanja ter usposabljanja in ozaveščanja je prejelo 29 dobitnikov iz 17 držav, med njimi tudi Plečnikova hiša v Ljubljani.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek