Slovenija v drugi polovici leta

In the second half of the year

Objavljeno dne/Published on: 20.12.2017
Avtor članka/Article Author: Jerica Potočnik

Slovenija je v drugi polovici leta, od junija do konca novembra, bogatejša za številne dosežke in uspehe na področju športa, znanosti, kulture in gospodarstva. Na tem mestu izpostavljamo zgolj nekaj vidnejših dogodkov, ki so zaznamovali drugo polovico letošnjega leta.

In the second half of the year – from June to the end of November – Slovenia has accomplished numerous achievements in the fleids of sports, science, culture, and economy. We would like to highlight some of the most notable events that have co-shaped the second half of this year.

Zgodovinski uspeh slovenskih košarkarjev

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je septembra na evropskem prvenstvu osvojila zlato in s tem spisala zgodovinski uspeh. Varovanci Igorja Kokoškova so v finalu premagali reprezentanco Srbije. Kapetan slovenskih košarkarjev Goran Dragić je postal MVP prvenstva (najboljši igralec evropskega prvenstva). Med najboljšo peterko prvenstva se je uvrstil tudi izjemno nadarjeni Luka Dončić. Da so slovenski košarkarji na prvenstvu igrali zares odlično, potrjuje tudi dejstvo, da niso zabeležili niti enega poraza.

Kajakašice ekipno zlate, kanuisti srebrni

Slovenske kajakašice so junija na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu osvojile zlato medaljo. Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so prehitele Španke in tako osvojile  prvo slovensko žensko ekipno kolajno na evropskih prvenstvih.
Uspeh kajakašic so dopolnili še slovenski kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, ki so zaostali samo za Nemci in tako osvojili srebrno medaljo.

Srebro in bron na mirnih vodah

Nov uspeh slovenskih kajakašic je sledil že julija na evropskem prvenstvu na mirnih vodah v Plovdivu. Kajakašici  Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta v finalu na 500-metrski razdalji osvojili srebrno medaljo, Ponomarenkova pa si je priveslala še bron na 200 metrov.

Bogata zbirka medalj s svetovnega prvenstva na divjih vodah

Slovenski kanuisti in kajakaši so konec septembra na svetovnem prvenstvu na divjih voda v Pauju dosegli izjemne uspehe. Kanuist Benjamin Savšek je osvojil naslov svetovnega prvaka. Kajakaš Peter Kauzer je osvojil bron, Anže Urankar pa je v neolimpijski disciplini spust osvojil zlato. Drugi je bil Nejc Žnidarčič, kanuist Blaž Cof pa je v neolimpijski disciplini osvojil bronasto kolajno.

Izjemni uspehi plezalke Janje Garnbret

Najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je avgusta v Münchnu postala nova  evropska prvakinja. Mlada Korošica je na prvenstvu, kjer so se športni plezalci in plezalke merili v balvanskem plezanju, osvojila zlato v kombinaciji, v balvanih pa je osvojila srebro. Športni plezalec Anže Peharc je v balvanih osvojil bron.

Janja Garnbret je novembra dosegla še en izjemen uspeh. V Kranju je zmagala na zadnji tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Garnbretova je osvojila naslov najboljše v seštevku težavnostnega plezanja in kombinacije.

Potrdili mreže vrtincev v tekočih kristalih

Mednarodna raziskovalna skupina je v laboratoriju Igorja Muševiča na Institutu Jožef Stefan (IJS) potrdila pred leti napovedane mreže vrtincev v tekočih kristalih.  Dosežek je bil avgusta objavljen v znanstveni reviji Nature Physics. Skupina je z optičnim mikroskopom raziskovala zelo tanke plasti vijačnega tekočega kristala in opazila vrtinčaste strukture, imenovane skirmioni. Ti nastajajo spontano in se pri določeni temperaturi spontano združujejo v izjemno dinamično kristalno strukturo. »Vrtinčasta struktura posameznega skirmiona je posebno topološko stanje, ki ga spremljata dva točkasta defekta in s tem nevtralizirata skirmionski topološki naboj. Delo daje neposreden vpogled v naravo topologije snovi, ki je sedaj v žarišču sodobne fizike,« so sporočili z IJS.

Slovenski raziskovalci razrešili skrivnost magnetnega stanja

Sodelavci Instituta Jožef Stefan (IJS) in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani so v članku, objavljenem julija v prestižni reviji Nature Physics, poročali o odkritju kvantne spinske tekočine v plastovitem kristalu TaS2. S tem so razrešili skrivnost magnetnega stanja v pomembnem modelskem sistemu, ki je begala raziskovalce že več kot 40 let.  Kot so sporočili z IJS, je pri tem stanju še posebej zanimivo to, da kaže prepletenost na daljavo - z drugimi besedami, je makroskopsko kvantno stanje, podobno kot superprevodnost. Odkritje tako odpira povsem nove priložnosti za razumevanje tega enigmatičnega magnetnega stanja in za razvoj novih kvantnih tehnologij.

Borštnikov prstan Saši Pavček

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je Saša Pavček, dolgoletna članica igralskega ansambla ljubljanske Drame. Pavčkova je doslej odigrala več kot 120 vlog v gledališču, filmih in na televiziji. Poznamo jo pa tudi kot pesnico, esejistko in dramatičarko.

Predstavniki slovenske države podpisali pogodbi z Magno Steyr

Predstavniki slovenskega ministrstva za gospodarstvo, vlade in krajevnih skupnosti so oktobra s predstavniki Magne Steyr podpisali pogodbi o izvedbi strateške investicije in dodelitvi okrog 18 milijonov evrov finančne spodbude za investicijski projekt, ki obljublja najmanj tisoč delovnih mest v naslednjih petih letih. Magna se je za novo tovarno v Hočah odločila zaradi novih naročil za izdelavo vozil priznanih avtomobilskih proizvajalcev. Tovarno naj bi zgradili do konca leta 2018.

Umar jeseni zvišal napoved gospodarske rasti

Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je septembra zvišal napoved gospodarske rasti. Sloveniji za letos tako napoveduje 4,4-odstotno realno rast BDP, kar je 0,8 odstotne točke več od spomladanske napovedi. Prav tako je zvišal napoved za leto 2018, in sicer s 3,2 na 3,9 odstotka.

Evropska komisija zvišala napoved gospodarske rasti v Sloveniji

Evropska komisija je v novembra objavljeni jesenski gospodarski napovedi močno zvišala napoved rasti BDP za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 4,7-odstotno rast, kar je 1,4 odstotne točke več od spomladanske napovedi.  Za prihodnje leto pa Sloveniji napoveduje štiriodstotno rast, kar je 0,9 odstotne točke več od prejšnje ocene.

Hrvaška ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča

Arbitražno sodišče je konec junija objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem. Najvišji predstavniki slovenske države so z odločitvijo zadovoljni. Hrvaška pa še kar vztraja, da sodba zanjo ni zavezujoča.

Na referendumu podprli zakon o drugem tiru

Slovenski volivci in volivke so na septembrskem referendumu podprli zakon o drugem tiru. Zanj je ob nekaj nad 20-odstotni volilni udeležbi glasovalo skoraj 54 odstotkov volilnih upravičencev, proti pa 46 odstotkov. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je že takoj napovedal ustavno presojo zakona.

Nov predsedniški mandat Borutu Pahorju

Volivci in volivke so v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju zaupali nov mandat. Zanj je glasovalo 53 odstotkov volivcev, za njegovega tekmeca, kamniškega župana Marjana Šarca pa 47 odstotkov. Volilna udeležba je bila sicer precej slaba, zgolj 42-odstotna.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek