Odkrivajmo Slovenijo

Slovenija v drugi polovici leta
In the second half of the year

Objavljeno dne/Published on: 20.12.2017

Slovenija je v drugi polovici leta, od junija do konca novembra, bogatejša za številne dosežke in uspehe na področju športa, znanosti, kulture in gospodarstva. Na tem mestu izpostavljamo zgolj nekaj vidnejših dogodkov, ki so zaznamovali drugo polovico letošnjega leta.

In the second half of the year – from June to the end of November – Slovenia has accomplished numerous achievements in the fleids of sports, science, culture, and economy. We would like to highlight some of the most notable events that have co-shaped the second half of this year.Preberi članek v celoti

Knjižnična mreža

Prizor iz mojega otroštva
Childhood Memory

Objavljeno dne/Published on: 14.12.2017

Marija Ivoš je članica Slovenskega kulturnega društva Lipa iz Zadra, kjer je aktivna predvsem v literarni skupini. Po poklicu je profesorica hrvaškega jezika in likovne umetnosti.
Zbirka pesmi Marije Ivoš z naslovom »U pjesme protjerana« v prevodu » V pesmi potisnjena« vsebuje tudi štiri kratke zgodbe, ki kažejo na njeno izredno literarno opažanje majhnih, toda pomembnih dogodkov.
Predstavljamo zgodbo z naslovom Teta Malčka, kjer spoznamo, da ima slovenske korenine, po očetu je namreč Slovenka, v Sloveniji pa ni nikoli živela. Pretresljiv je opis njenega kratkega obiska v deželi njenega očeta in prvi stik z njegovo teto Malčko, ki ga je kljub temu, da ga dolgo ni videla, takoj prepoznala po glasu …. teta je bila slepa.


Marija Ivoš is a member of the Slovene Cultural Society Lipa in Zadar, where she takes part in the local book club. By profession, she is a teacher of the Croatian language and fine arts.
Her collection of poems entitled “U pjesme protjerana” (“Driven into Poems”) also contains four...
Preberi članek v celoti

Slovenska društva

Slovensko društvo Simon Gregorčič v Köpingu
The Simon Gregorčič Slovenian Society in Köping

Objavljeno dne/Published on: 06.12.2017

Slovensko društvo Simon Gregorčič v Köpingu na Švedskem obstaja že prek 45 let. Prva in pomembna odločitev je bila izrečena leta 1970 v slaščičarni v Bivur Parku. Takrat so se modri možje zbrali in sklenili ustanoviti društvo. Vsega, kar so se takrat odločili, pa žal niso zapisali ali dokumentirali. Dve leti so potem vodili društvo tako rekoč neformalno, vodilni člani so se zbirali drug pri drugem ali v kavarni, sklepali, se dogovarjali in naposled sklenili registrirati društvo pri svoji domači občini Köpings Komun. Tako je bilo društvo ustanovljeno leta 1972 in registrirano pod imenom »Simon Gregorčič Köping«.
Društvo je dobilo ime po znanem pesniku in pisatelju Simonu Gregorčiču, cilj vodilnih je bil ukvarjanje s kulturo, predvsem pa ohranjanje slovenskega jezika. Kmalu po ustanovitvi društva so tamkajšnji Slovenci organizirali in ustanovili slovensko šolo, ki je potekala povsem izven rednih šolskih ur, pouk in poučevanje slovenščine sta potekala ob sobotah, v učilnici na Nyckeberg Skolan, vodila ga je ga. Rezka Hleb, ki je sicer imela službo v tovarni Volvo, tako kot tudi vsi drugi slovenski rojaki. Šele leta 1972 je bil izvoljen prvi upravni odbor.


The Simon Gregorčič Slovenian Society in Köping (Slovensko društvo Simon Gregorčič Köping) has existed for over 45 years. The first and the most important decision was made at a confectionery store in Bivunparken, back in 1970. However, not everything they said was written down or documented....Preberi članek v celoti

Zgodilo se je

PREDSTAVITEV POŠTNE ZNAMKE
POST STAMP PRESENTATION

Objavljeno dne/Published on: 27.11.2017

V petek, 10. novembra 2017, je Veleposlanica RS v Buenos Airesu priredila sprejem, na katerem je bila predstavljena nova poštna znamka, ki jo je izdala Pošta Slovenije in je posvečena Slovencem v Argentini. To je prva iz serije znamk z omenjenim poslanstvom.
S Pošte Slovenije so bili navzoči mag. Boris Novak, generalni direktor, Marjan Osvald, direktor oddelka za mednarodno sodelovanje, in mag. Franc Predikaka, svetovalec poslovodstva.
Prireditev sta z glasbo uvodoma popestrila glasbo Branko Marinič na saksofonu in Daniel Vasle na kitari, nekaj po 19. uri, ko so se povabljeni že zbrali, pa je najprej spregovorila veleposlanica Jadranka Šturm-Kocjan, v slovenščini in kastiljščini. Predstavila in pozdravila je goste iz Slovenije in omenila sestanek, ki so ga imeli dan prej z direktorjem argentinske pošte in na katerem so se dogovorili o sodelovanju med obema institucijama. Slovenijo je opisala kot državo v osrčju Evrope, omenila pomembnost slovenske skupnosti v Argentini in pomen izdaje znamke. Nato je predala besedo Mirku Vasletu, uredniku radijske oddaje »Okence v Slovenijo« (»Una ventana a Eslovenia«), ki jo vsako soboto zgodaj popoldne posluša veliko število Slovencev (in Neslovencev) v Buenos Airesu. Kot pobudnik ideje o izdaji znamke je opisal potek njenega nastajanja.


On Friday, 10 November 2017, the Ambassador of the Republic of Slovenia in Buenos Aires hosted a reception, where a new post stamp was presented, issued by the Post of Slovenia as a tribute to Argentine Slovenians. This is the first post stamp from the purpose-made series of commemorative stamps. Preberi članek v celoti

Predstavljamo Vam

Aleksi Jercog – glasbi zapisan že od mladih nog …
Aleksi Jercog – Dedicated to Music Since Childhood

Objavljeno dne/Published on: 21.11.2017

Trst sem obiskala že velikokrat, ampak krajev, kjer živijo naši rojaki v okolici Trsta pa, priznam, nikoli. Ampak samo do večera, ko sem bila dogovorjena za pogovor z Aleksijem Jercogom, glasbenikom, radijskim urednikom, publicistom, ki zadnja leta živi v Trebčah nad Trstom, na tržaškem krasu, odraščal pa je v Mačkoljah, vasici blizu Ospa na slovensko-italijanski meji, od koder je tudi družina njegove mame. Oče je iz Doline pri Trstu, tistega upravnega središča, ki se imenuje Breg in z bogatimi vinogradi in oljčnimi nasadi sega od Krasa do Milj.

I have been to Trieste a number of times. However, I must admit that I have never visited the surrounding places where Slovenian minority members live, until the evening that I scheduled an interview with Aleksi Jercog – a musician, radio editor, and publicist who has been living in Trebiciano...Preberi članek v celoti

Tradicija in obrt

MARTINOVA POJEDINA
ST. MARTIN’S FEAST

Objavljeno dne/Published on: 09.11.2017

Martinovo je eno najbolj priljubljenih in razširjenih slovenskih praznovanj. Veseljačenje ob dobri hrani in pijači se pogosto raztegne na teden ali celo 14 dni. V tem obdobju Slovenci radi uživamo in rajamo za bogato obloženimi mizami, polnimi različnih dobrot in mladega vina. Med tradicionalnimi jedmi je najbolj znana martinova pojedina s pečeno gosjo ali raco, rdečim zeljem in mlinci ali štruklji.

St. Martin’s Day is one of the most popular and widespread Slovenian celebrations. The festivities, accompanied by quality food and drinks, normally last a week or two. During this time, Slovenians love to socialize and party around tables filled with various dishes and young wine. Among the...Preberi članek v celoti

Slovenska kuhinja

Kostanj, jesenska dobrota
Chestnuts – An Autumn Delicacy

Objavljeno dne/Published on: 02.11.2017

Kar prehitro smo iz letos zelo vročega poletja skočili najprej v deževno jesen, ki se je počasi pokazala v vsej svoji lepoti barv in vonjav. Ravno zaradi tega pogosto pravimo, da je jesen najlepši letni čas, predvsem ko govorimo o barvah, ki prekrijejo naravo. Jesen je tudi letni čas, ko tisti, ki obdelujejo zemljo, pobirajo plodove svojega dela. Narava pa pogosto, za obdarovanje poskrbi tudi sama. Tu mislim predvsem na gobe in kostanj. In ko po ulicah zadiši po pečenem kostanju, smo že globoko v zlati jeseni.
Kostanj raste skoraj po vsej Sloveniji, vse do 800 m visoko, pogosteje na kislih tleh, na apnenčastih pa ga najdemo tam, kjer so tla zakisana in so običajno v bližini iglavci. Rad ima topla pobočja. Kostanjeva drevesa bomo našli tako v gozdu kot tudi na gozdnem robu, lahko pa tudi na travniku na prostem.


This year, the shift from a hot summer to a rainy autumn happened all too fast, with the colors and scents exploding in full glory. It is precisely due to the colors enveloping the nature that we often refer to autumn as the most beautiful of the four seasons. Autumn also happens to be the time when...Preberi članek v celoti

Muzejska mreža

Pokrajinski muzej Celje odkriva bogato kulturno dediščino od prazgodovine do 1. svetovne vojne
Celje Regional Museum – Discovering Cultural Heritage Spanning from Prehistoric Ages to WW I

Objavljeno dne/Published on: 19.10.2017

Rimska Celeia, grofje Celjski, svetovna popotnica Alma M. Karlin – to je le del kulturne dediščine, ki jo skrbno hrani Pokrajinski muzej Celje. Le-ta evidentira, zbira, varuje, raziskuje in predstavlja kulturno dediščino Celja in celjske regije od prazgodovine do 1. svetovne vojne. Pokrajinski muzej Celje med drugim skrbi tudi za izobraževalno dejavnost, saj obiskovalcem ponuja različne programe. Bogastvo kulturne dediščine si lahko ogledamo na dveh lokacijah, in sicer v Stari grofiji in v Knežjem dvoru.
Pokrajinski muzej Celje je bil ustanovljen leta 1882. Gre za drugi najstarejši muzej na Slovenskem. Pokriva celotno Savinjsko dolino, vse tja do Obsotelja oziroma območje nekdanje celjske grofije, nam pojasni Stane Rozman, direktor muzeja.


The Ancient-Roman Celeia, the Counts of Celje, world traveler Alma M. Karlin – this is just a part of the cultural heritage stored at the Celje Regional Museum. The institution is in charge of evidencing, collecting, storing, studying, and presenting the cultural heritage of Celje and the Celje...Preberi članek v celoti

Mladi

Poslanstvo, da v tujini predstavlja slovensko glasbo in glasbenike
A Mission to Present Slovenian Music and Musicians to the World

Objavljeno dne/Published on: 02.10.2017

Tino Čeh, mlado slovensko violinistko, sta ljubezen do glasbenega ustvarjanja in študija violine ponesla v svet. Po glasbeni šoli v domačem Ljutomeru in srednji glasbeni šoli na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor se je na študij odpravila čez mejo. Po diplomi na Koroškem glasbenem konservatoriju v Celovcu pa jo je izbira profesorja popeljala v Bruselj, kjer je na Kraljevem konservatoriju opravila magisterij ter si v belgijski prestolnici ustvarila nove delovne in življenjske priložnosti.

Tina Čeh, a young Slovenian violinist, is chasing her dream by creating music and studying the violin abroad. Having finished the music school in her hometown Ljutomer and secondary music education at the Maribor Music and Ballet Secondary Conservatory, she decided to study music across the border....Preberi članek v celoti

Znani Slovenci

Nasmejani Plečnik na Brionih

Objavljeno dne/Published on: 31.03.2017

Slovenski arhitekt Jože Plečnik je s svojimi stvaritvami pustil neizbrisen pečat na Dunaju, v Pragi, predvsem pa v rodni Ljubljani. V Plečnikovem letu 2017, ko obeležujemo 60. obletnico smrti in 145-letnico rojstva tega velikega mojstra, smo obiskali Plečnikovo hišo v Ljubljani in si pod vodstvom Marijana Ruperta iz NUK ogledali razstavo Plečnik na Brionih. Na njej je mogoče videti tudi do sedaj neznane fotografije Plečnika med obiskom brionskega otočja, kjer je zaključeval svoj zadnji v celoti dokončani projekt, vrtni paviljon za Tita.

Legacy of Jože Plečnik
With his creations, the Slovenian architect Jože Plečnik has left an indelible mark on Vienna, Prague, and his hometown Ljubljana. In Plečnik’s year 2017, 60 years have passed since the death and 145 since the birth of this great man. To mark the occasion, we visited...
Preberi članek v celoti

Ali ste vedeli

... da je radijska oddaja Slovencev v Argentini Okence v Slovenijo decembra stopila v tretje desetletje oddajanja?
... That December will mark the 30th anniversary of the Slovenian Argentine radio channel Okence v Slovenijo?

Objavljeno dne/Published on: 08.12.2016

Oddaja je decembra 1987 začela delovati v Buenos Airesu kot Slovenski kotiček v Argentini. Njen namen je bil zapolniti prazen prostor, saj takrat v argentinskem etru ni bilo nobene slovenske radijske oddaje. Ustanovil jo je gospodarstvenik Albert Čuk, ki jo je tudi sam financiral. Na začetku je bila pretežno glasbenega značaja, dopolnjena s komentarji, novicami ter pozdravi. Poleg Alberta Čuka je pri oddaji v njenih začetkih sodelovalo kar nekaj mladih, po nekaj letih jih je je ostalo šest: Ana Ličen, Mariana Pirc, Betty Miklavc, Nestor Stocca in Mirko Vasle, iz Ljubljane pa je poročal Juan Vasle. Po Čukovi smrti, februarja 1993, so z oddajo pod imenom Okence v Slovenijo nadaljevali njegovi sodelavci. Postala je informativnega značaja, s poročanjem v živo iz Ljubljane v španskem jeziku, uvedli so tudi kulturni del ter intervjuje. Danes iz Ljubljane poroča Tatiana Willenpart, sodelavcem se je pridružila tudi mlada Carla Stocca.

In 1987, Slovenians living in Argentina got their first radio channel. There had been a void in the Argentine radio sphere that needed to be filled, so entrepreneur Albert Čuk established and funded a Slovenian radio channel. At first, the channel mainly broadcast music which was occasionally...Preberi članek v celoti