Predstavljamo Vam

SOFIJA JOLANDA PLANINŠČEK “KO ME VPRAŠAJO, OD KOD SEM, ODGOVORIM, DA SEM IZ ENTRE RIOSA. A ČE ME VPRAŠAJO, ALI PRIHAJAM IZ TUJINE, PRITRDIM. ROJENA SEM V ITALIJI, A SEM SLOVENKA!”
SOFIJA JOLANDA PLANINŠČEK “WHEN THEY ASK ME WHERE I AM FROM, I TELL THEM I COME FROM ENTRE RIOS. BUT IF THEY ASK ME IF I AM A FOREIGNER, I SAY YES. I MAY BE BORN IN ITALY, BUT I AM STILL A SLOVENIAN!”

Objavljeno dne/Published on: 15.03.2022

Na svoji dolgi raziskovalni poti o slovenski identiteti sem od leta 2009 slišala različne zanimive življenjske zgodbe. Ena o teh je zgodba Jolande, prijazne Slovenke, ki je decembra praznovala 93 let. Jolanda je bila rojena v Italiji, v slovenski družini. Kot otrok je postala migrantka, saj se je s svojimi starši preselila v Entre Rios, Argentina. Kasneje, v mladih letih, se je preselila v Buenos Aires.
Jolando sem prvič obiskala konec leta 2015, le nekaj tednov pred svojo migracijo v Slovenijo. Jolanda in njena hčerka Nanina Hass sta me sprejeli ne le z velikim nasmehom, ampak tudi z različnimi slovenskimi dobrotami, kot sta skutni zavitek in kislo zelje s klobasami (in to pri 30 stopinjah!).


I have heard many interesting life stories since 2009, when I first started the long journey of discovering my Slovenian roots. One of these stories came from Jolanda, a warm-hearted Slovenian who celebrated her 93rd birthday in December. Though born in Italy, she comes from a Slovenian family that...Preberi članek v celoti

Muzejska mreža

Tehniški muzej Slovenije: v sedemdeseta leta z mladeniškim korakom
Technical Museum of Slovenia: 70 years old and still going strong

Objavljeno dne/Published on: 15.06.2021

Tehniški muzej Slovenije, kraj, kjer si tehniška dediščina in narava podajata roki in spletata številne zgodbe med Titovimi vozili in svetovnim prvakom med medvedi, je letos zaznamoval 70 let delovanja. O ključnih mejnikih razvoja muzeja v tej dolgi dobi delovanja, poslanstvu, zbiranju gradiva in še marsičem smo se pogovarjali z mag. Uršo Vodopivec, ki v muzeju že vrsto let skrbi za stike z javnostmi.

The Technical Museum of Slovenia is a place where technical heritage and nature intersect and intertwine to create captivating stories about Tito's vehicles and the world champion among bears. This year, the Museum is celebrating 70 years since its establishment. We discussed the Museum's historic...Preberi članek v celoti

Mladi

Tatiana Klemen, argentinska Slovenka in slovenska Argentinka: “Identitete se vzpostavljajo, niso dane.”
Tatiana Klemen, an Argentine Slovene and a Slovene Argentine: “Identities are established, not inherent.”

Objavljeno dne/Published on: 12.04.2021

Nekateri Slovenci iz Argentine, ki živimo v Sloveniji, se poznamo ali smo se že kdaj videli na srečanju "Argentincev". Na enem od teh srečanj sem spoznala Tatiano Klemen, vnukinjo protikomunističnih slovenskih beguncev, ki so po drugi svetovni vojni migrirali v Argentino.
Bilo je konec leta 2017. Tatiana je takrat ravno prispela in se zaposlila kot grafična oblikovalka v Ljubljani. Dve leti kasneje je začutila potrebo po selitvi v Španijo, v Barcelono, kjer trenutno prebiva.


Many of us Argentine Slovenes who live in Slovenia know one another. Or at least we have met once or twice at a meet-up organized by our community. At one of these gatherings, I got to know Tatiana Klemen. Her grandparents were anti-communist fugitives from Slovenia who fled to Argentina in the aftermath...Preberi članek v celoti

Slovenska kuhinja

Slovenci – strastni nabiralci in jedci gob
Slovenians – Passionate mushroom foragers and connoisseurs

Objavljeno dne/Published on: 06.10.2020

V Sloveniji raste okrog tri tisoč vrst gob, od tega jih je kakih petsto užitnih. Slovenci že od nekdaj nabiramo gobe in iz njih pripravljamo različne jedi. Sezona rasti gob se začne zgodaj spomladi in konča pozno jeseni. Najbolj priljubljene gobe so jurčki, lisičke, dežniki, cigančki, črne trobente in golobice. Bolj poučeni gobarji seveda nabirajo tudi druge vrste. Tokrat se bomo osredotočili na med povprečnimi gobarji najbolj priljubljene gobe, ki v tem času rastejo v izobilju. Pripravili pa smo tudi nekaj enostavnih in okusnih receptov.

Slovenia is home to about 3,000 different types of mushrooms, with approximately 500 of them being edible. Slovenians have been foraging mushrooms and turning them into a variety of dishes all throughout history. Round these parts, the mushroom season starts in early spring and ends in late autumn....Preberi članek v celoti

Tradicija in obrt

Jurjevanje - multikulturni prostor prijateljstva in sožitja
St. George's Festival: An intercultural space of friendship and harmony

Objavljeno dne/Published on: 09.06.2020

Jurjevanje je najstarejši folklorni festival v Sloveniji in član Svetovne zveze folklornih festivalov CIOFF. Po starih običajih jurjevanje sicer traja od 24. aprila (Jurjevo) do 24. junija (Ivanje). Jurjevo je po ljudskem izročilu začetek pomladi. 57. jurjevanje v Beli krajini naj bi letos potekalo med 17. in 21. junijem v Črnomlju, vendar bo zaradi epidemije novega koronavirusa skoraj zagotovo odpovedano oziroma ga v dosedanji petdnevni različici junija ne bodo izpeljali. Ker pa gre za festival, s katerim Belokranjci živijo, udeležujejo pa se ga ljubitelji folklore in izvajalci domala z vsega sveta, ga v pogovoru z direktorico Razvojno-informacijskega centra Bela krajina, ki festival organizira, Barbaro Papež Lavrič, predstavljamo bralcem Rodne grude.St. George's Festival is the oldest folklore festival in Slovenia and a member of the International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts (CIOFF). According to tradition, St. George's Festival lasts from 24 April (St George's Day) through 24 June (St. John's Day). Folklore says...Preberi članek v celoti

Ali ste vedeli

ALI STE VEDELI ... da je ameriška Slovenka Isabelle Kralj po očetovi strani potomka tržaške družine Kralj
DID YOU KNOW ... That on her father’s side of the family, American Slovenian Isabelle Kralj is a descendant of the Kralj family from Trieste

Objavljeno dne/Published on: 22.03.2019

… da je ameriška Slovenka Isabelle Kralj po očetovi strani potomka tržaške družine Kralj, v kateri je bilo več priznanih slovenskih igralcev, režiserjev in piscev, po materini pa družine Oblak iz Poljanske doline, ki je v 17. stoletju obogatela s trgovanjem, pridobila plemiški naziv in grad Puštal?

Isabelle Kralj je avtorica, plesalka, pedagoginja, koreografinja, igralka, režiserka, ustanoviteljica in umetniška direktorica gledališča Theatre Gigante v prestolnici ameriške zvezne države Wisconsin Milwaukee. Življenje v ZDA rojene umetnice je od mladih nog posvečeno plesnim in igralskim odrom ter povezovanju ameriške in slovenske kulture.


… That on her father’s side of the family, American Slovenian Isabelle Kralj is a descendant of the Kralj family from Trieste, who were esteemed Slovenian actors, film directors and writers. On her mother’s side, she is a descendant of the Oblak family from the Poljane Valley, who in the 17th...Preberi članek v celoti

Znani Slovenci

Emil Okretič

Objavljeno dne/Published on: 24.05.2021

Bilo je leto 2019, ko se je moj oče Oskar Molek na obisku v Sloveniji pridružil izletu po Primorskem z Janezom Rogljem (Slovenska izseljenska matica) in Emilom Okretičem, argentinskim Slovencem, ki danes živi v Španiji. Tudi sama sem se ekskurzije udeležila, da bi lahko opazovala, kako se odzivajo posamezniki, ki se vračajo v svoje rojstne kraje, in da bi lahko poslušala njihove zgodbe. Tako sem spoznala Emila, o katerem sem kot otrok dosti slišala, saj je bil tako kot moj oče član Slovenskega podpornega društva Triglav Buenos Aires.
Emil se je v zadnjih letih lotil pisanja svoje življenjske zgodbe, ki jo je delil na Facebooku, in bo v Sloveniji kmalu izšla kot knjiga. Njegova zgodba nam lahko pokaže, da migracije in identitete niso zaključeni, zaprti, ampak kompleksni ter dinamični procesi.


It was in 2019 that my father Oskar Molek joined Janez Rogelj from the Slovene Emigrant Association and Emil Okretič, an argentine Slovene who now lives in Spain, for a trip around the Primorska region. I went along because I was eager to see how expatriates experience a visit to their homeland, and...Preberi članek v celoti

Slovenska društva

SLOVENCI NA ČEŠKEM
Slovenians in the Czech Republic

Objavljeno dne/Published on: 01.02.2021

Slovensko društveno življenje

Nastanek društvenega življenja na Češkem je precej nov pojav. Slovenci se doslej niso organirali na način, kot ga poznamo drugod po svetu. Prvo društvo je nastalo leta 2002 v Brnu, na Moravskem, v drugem največjem mestu Češke republike. Imenuje se Češko-slovensko društvo, ustanovili pa so ga Čehi in ga tudi vodijo. Člani so seveda oboji, Slovenci in Čehi, nekaj članov pa imajo celo v Sloveniji.
Drugo, mlajše društvo, deluje v osrednjem delu Češke republike. Imenuje se Slovensko društvo Jožeta Plečnika. Po statutu se lahko vanj včlani vsak, ne glede na narodnost ali državljanstvo, ki želi sodelovati pri uresničevanju društvenih ciljev. »Društvo je namenjeno predvsem podpori in promoviranju slovenske umetnosti in kulture ter njenih protagonistov v Češki republiki ter podpori vseh, ki se zanimajo za slovensko umetnost in kulturo v češkem okolju in zunaj meja. Društvo je odprto medsebojnemu sodelovanju in vključevanju vseh, ki jih dejavnost društva zanima,« piše na straneh Plečnikovega društva.


Slovenian community life in the Czech Republic

The emergance of community life in the Czech Republic is a fairly new phenomenon. Never before have Slovenians living in the Czech Republic organized their activities in a way it is done elsewhere in the world. The first Slovenian association...
Preberi članek v celoti

Zgodilo se je

»V najtežjih trenutkih naj ti bo spomin name svetilnik v temni noči« Spomin na bazoviške žrtve
“In moments of despair, may the memory of me be a beacon that lights up the night.” In memory of the Basovizza Heroes

Objavljeno dne/Published on: 29.09.2020

Ljubljana menda nima morja. Bi pa rad povedal, da potrebuje svetilnike.
Lani v tem času je po vsem svetu na milijone mladih stavkalo za podnebje. Skušam si predstavljati dekle ali fanta, ki sta se udeleževala teh protestov. Starši so medtem morda ostali brez službe ali govorijo o tem, da jo bodo zaradi posledic pandemije na gospodarstvo kmalu izgubili. Možnosti za druženje s sovrstniki so omejene, koronaomejitvam sta podrejena tudi šport in zabava.
Dekle in fant bosta verjetno težko razumela smisel prireditev v spomin na čas, ko še babice in dedki niso bili rojeni.
Rad bi jima povedal zgodbo.


Ljubljana has no coastline. Nevertheless, I believe it is in dire need of lighthouse beacons.

About the same time last year, millions of young people around the world started protesting climate change. I am trying to imagine a girl or a boy who participated in these protests. While they...
Preberi članek v celoti

Odkrivajmo Slovenijo

Turistične kmetije – nazaj k naravi in avtentičnosti
Agritourism farms – Back to nature and authenticity

Objavljeno dne/Published on: 22.04.2020

Turizem na kmetijah ima v Sloveniji že dolgo tradicijo. Prvi gostje so na oddih na kmetijah prihajali že pred 2. svetovno vojno. Prelepa slovenska pokrajina, čista narava, bogata kulinarična ponudba in prijazni kmečki ljudje kar kličejo po obisku tovrstnih kmetij. Turizem na kmetijah predstavlja sestavni del turistične ponudbe slovenskega podeželja. Začetki segajo na območje Zgornje Savinjske in Savske doline, danes pa lahko to obliko turizma najdemo praktično povsod po Sloveniji.

Agritourism has long been a tradition in Slovenia. Even before World War II, people would find retreat in agritourism. Picturesque Slovenian landscapes, pristine nature, diverse cuisine and friendly farmers are just some of the factors that contribute to the popularity of agritourism, which has become...Preberi članek v celoti

Knjižnična mreža

Od talenta do uspeha
From Talent to Success

Objavljeno dne/Published on: 15.03.2018

Nenad Vladić je oseba, ki ljudem pomaga odkriti talente in jih popeljati na novo, lepšo življenjsko pot, polno priložnosti in pristne ljubezni. Človek na misiji, ki je svoje hipoteze o pomembnosti odkritja in udejanjanja talentov za vsakega posameznika potrdil v druženju in pogovoru z izjemno uspešnimi Slovenci, ki uživajo svetovni sloves. Prepričan je, da ima vsakdo izmed nas talent in naša dolžnost do nas samih in naših prednikov je, da jih uresničimo. Da ne bi njegova dognanja ostala samo del osebne izkušnje, je napisal knjigo "Od talenta do uspeha".
Vabljeni k branju!


Nenad Vladić is a man who helps discover people's talents and aids people in finding a new, better life path, full of opportunities and genuine love. He is a man with a mission who has – by spending time and conversing with exceptionally successful and world-famous Slovenians – supported his...Preberi članek v celoti