Aktualne objave

Preberi več aktualnih novic

Znani Slovenci

Frizerska mojstrica
The Master of Hairdressing

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2015

Po tretjem emigracijskem valu, I. je bil od približno 1880 do preloma stoletja, II. med obema vojnama in III. po drugi svetovni vojni, so še prihajali Slovenci v Argentino, med njimi tudi Branka Gomezelj in celo slavni Slavoj Žižek (slednji sicer za kratek čas). V tradicionalni buenosaireški četrti »Recoleta«, na prestižni aveniji, imenovani »del Libertador«, se nahaja ženska frizerija »Branka«, ki slovi po visokih cenah, visoki kakovosti in dobrem imenu. Kdo je torej Branka Gomezelj? Ob kavici se pogovarjava. Po dolgih letih izseljenstva govori lépo, tekočo, domačo slovenščino, kot da bi se sem priselila pred zgolj nekaj meseci.
Even after the third wave of emigration – the first wave took place between 1880 and the turn of the century, the second between the two World Wars, and the third after World War II – Slovenians still kept moving to Argentina.
Among them were Branka Gomezelj and the famous Slavoj Žižek...
Preberi članek v celoti

Odkrivajmo Slovenijo

Bizeljsko, kraj pesniškega navdiha

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2015

Ena najbolj priljubljenih slovenskih ponarodelih pesmi je »En hribček bom kupil«. Čudovito pesem, posvečeno »sladkemu vincu«, je napisal zaveden Slovenec, škof, pisatelj in pesnik Anton Martin Slomšek. Le malokdo ve, da je pesem nastala na Bizeljskem. Slomšek jo je napisal v obdobju, ko je kot kaplan služboval pri Sv. Lovrencu. In to ni bilo naključje. Bizeljsko je namreč že vsaj od 14. stoletja znano po gojenju vinske trte in pridelavi vina.

Preberi članek v celoti

Zgodilo se je

Spominski center Slovencev izven Republike Slovenije

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2015

Ideja o postavitvi ustanove, ki bi prikazovala raznoliko življenje naših izseljencev in ostalih rojakov, živečih izven matične domovine, je živa več desetletij. V preteklosti je prišlo do skromnih poizkusov postavitve manjše muzejske zbirke o naših izseljencih, ki pa niso obrodili želenih sadov.

Preberi članek v celoti

Knjižnična mreža

Prebrano; Češnje, bele in rdeče
White Cherries

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2015

Pisateljica Tanja Tuma, ki je svoj prvenec Winds of Dalmatia izdala leta 2013 v angleškem jeziku, se predstavlja tudi slovenskemu občinstvu. Roman Češnje, bele in rdeče, roman o spravi, je izšel v trdi vezavi.

Tanja Tuma, a writer whose debute English work Winds of Dalmatia was published in 2013, has decided to take on the Slovenian literary audience. The publishing house Karantanija has published a hardcover version of her novel Za češnje, bele in rdeče. A paperback version of the book is also available...Preberi članek v celoti

Slovenska društva

Društvo Slovencev Triglav Banja luka

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2015

Vse od devetnajstega stoletja nastajajo po svetu slovenska društva, ponekod tudi zapirajo svoja vrata. Vzroki za slednje so različni, največkrat gre za upad članstva in odsotnost nove generacije, ki bi prevzela delo v društvu. Nastanek slovenskih društev ima v državah nekdanje Jugoslavije posebno zgodovino, a danes ta društva veljajo za ena izmed najbolj aktivnih, med njimi tudi Društvo Slovencev Triglav Banja Luka.
Preberi članek v celoti

Mladi

Slovenija je fenomenalna, če ti ni treba tam neprestano živeti
Slovenia is Outstanding as Long as You Don't Live There All the Time

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2015

Začel je kot Mladinin fotoreporter, nato odšel v London, kjer je na London College of Fashion študiral modno fotografijo. Zdaj že nekaj let živi v Pekingu, kjer se sem in tja kdaj srečava, deluje pa na vseh geografskih širinah in dolžinah. Podobno njegove fotografije delujejo v vseh dimenzijah – predvsem ko običajnima dvema dodajo še tretjo ter nekatere celo četrto. Čas. Kot na primer Varuhi Časa, Timekeepers, ki imajo med njimi posebno mesto. Čas v njih ne hiti kot čas sredi ponorelega sveta, ki vse bolj postaja naš običajni vsakdan, ampak se čudežno ustavlja – in postaja brezčasen.He started out as a photographer for Mladina and later on departed to London where he studied fashion photography at the London College of Fashion. For a while now, he has been living in Beijing where, occasionally, I run into him (we've grown to have relaxed conversations which is evident in the...Preberi članek v celoti

Ali ste vedeli

... Sergij Pelhan

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2015

Predsednik Združenja Slovenska izseljenska matica, najstarejšega slovenskega združenja, ki skrbi za stike z izseljenci, je že tretji mandat. Sergij Pelhan se je s problematiko izseljenstva spoznaval že pri svojem delu v kulturi. Kot predsednik Kulturne skupnosti Slovenije je spoznal delo Slovenske izseljenske matice (SIM), saj so takrat financirali njene programe. Na obiskih v tujini je spoznaval življenje izseljencev in njihovo še vedno globoko navezanost na rodno grudo. Zato je konec 90. let prejšnjega stoletja postal član SIM.

Preberi članek v celoti

Tradicija in obrt

Čebelarstvo na Slovenskem
Beekeeping in Slovenia

Objavljeno dne/Published on: 01.10.2015

Delovnemu človeku rečemo, da je priden kot čebela, ker so te v svoji kratki življenjski dobi izredno organizirane, marljive in produktivne. Plod njihovega dela je neponovljiv zaklad zdravja, struktura v kateri se nahaja pa arhitekturna mojstrovina. Podobno so nekoč kmetje, brez strojnih pripomočkov vztrajno delali ter si pridelali zdrav vsakdanji kruh in brez predznanja imeli tudi čut za tradicijo, kulturo in umetnost.
Someone who constantly works is said to be “as busy as a bee”, and the origin of the idiom is self-explanatory. Bees, in their short lifespan, are extremely well-organized, hard-working and productive. The fruit of their labor is a unique source of health, and the structure inside which it is kept...Preberi članek v celoti

Muzejska mreža

Ribiški muzej tržaškega primorja

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2015

Slovenci imamo bogato pomorsko zgodovino in z njo povezano istovetnost, na katero smo lahko ponosni. Žal pa o njej vemo le malo ali nič, saj je zibelka našega ribištva – slovensko etnično ozemlje v zaledju Trsta – ostala izven meja domovine, vedenje o tem delu naše zgodovine pa je šlo v pozabo. Na srečo tovrstno kulturno dediščino rešuje in ohranja Kulturno društvo Ribiški muzej tržaškega primorja, ki je v Križu pri Trstu postavilo muzej.

Preberi članek v celoti

Slovenska kuhinja

Ričet
Ričet

Objavljeno dne/Published on: 01.10.2015

Z ječmenom sem se srečala že v zgodnjem otroštvu. Gojili smo ga doma, njegov klas mi je bil veliko bolj všeč kot ričet, ki ga je babica kuhala vsaj enkrat na teden! Ni bil slab, a prav dober tudi ne. Recept stare mame je bil vedno enak, nikjer zapisan, imela ga je »v roki«. Mogoče bi mi bolj teknil, če bi vedela, kako zelo zdrav je, a močno dvomim. Otroku je zdrava hrana zadnja skrb – še odrasli ji posvetimo premalo pozornosti. Če tudi vi spadate v skupino, ki je z ječmenovimi jedmi zaključila v otroštvu, mu dajte še eno priložnost.

I’ve known barley since my early childhood. We grew it at home and I was always more fascinated by its ear than its taste. My grandmother used to make ričet at least once a week. It was not bad but it wasn’t particularly good either. Her recipe was always the same but never written down. She had...Preberi članek v celoti