Aktualne objave

Preberi več aktualnih novic

Znani Slovenci

Stara slovenska trta uspeva tudi na avstralskih tleh
Old Slovenian Grapevine Thriving on Australian Soil

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

Pred dobrima dvema desetletjema je avstralski Slovenec Vinko Rizmal skupaj z ženo Elico poskrbel, da se je najstarejša trta na svetu z mariborskega Lenta naselila tudi v Avstraliji. Slovenija se po Rizmalovem mnenju pomena projekta Stara trta za promocijo države premalo zaveda.

Two decades ago, an Australian-Slovenian VinkoRizmal and his wife Elica made sure that the oldest grapevine in the world from the Lent part of Maribor got planted in Australia. Slovenians, according to Rizmal's opinion, are not entirely aware of how much the Staratrta (Old Grapevine) project could...Preberi članek v celoti

Mladi

Jan Slak: Zjutraj šola, popoldne vaje, zvečer koncerti
Jan Slak: School in the Morning, Practice in the Afternoon and Concerts in the Evening

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

Med 21. In 28. avgustom bo v CSU Vodnikova domačija potekala bobnarska delavnica Jana Slaka, študenta tolkal na Drumtrainer Academy Berlin, s katero želi mladi slovenski avtor predstaviti svež in ustvarjalen pristop k učenju ritma in uporabe tolkal. Kot nam je povedal v intervjuju, ki smo ga pripravili že pred njegovim prihodom v Ljubljano, s pomočjo elektronske pošte, seveda, se je v Berlin preselil predvsem zaradi zanimanja za tamkajšnjo glasbeno in umetniško dogajanje.

From 21 through 28 August, the Vodnik Center for Sonorous Art is hosting a drumming workshop by Jan Slak, a percussion student at the Drumtrainer Academy Berlin. The young Slovenian author wishes to present his fresh and creative approach to teaching rhythm and percussion use. In the interview which...Preberi članek v celoti

Odkrivajmo Slovenijo

Reka Kolpa - najdaljša slovenska riviera
The Kolpa River–Slovenia's Longest Riviera

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

Nekoliko drugačne počitnice ali pa vsaj čudovit izlet lahko doživite v Beli krajini, deželi belih brez in reke Kolpe ter neskončno prijaznih ljudi. Tokrat sem obiskala Krajinski park Kolpa, se po reki spustila s kanujem, obiskala Šokčevo domačijo… In si obljubila: kmalu spet pridem! Kolpa nikogar ne pusti ravnodušnega.

A brez gostoljubnega in zavzetega vodiča moja izkušnja ne bi bila tako popolna. Boris Grabrijan, direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa, je eden tistih ljudi, ki so predani svojemu delu in s svojimi sodelavci naredijo veliko več, kot obsegajo službene dolžnosti.


You can experience a different kind of holidays or at least a wonderful fieldtrip in Belakrajina – the land of white birches, the Kolpariver and infinitely kind people. This time, I paid a visit to the Kolpa Natural Park, took a canoe ride down the river and saw the Šokoč homestead... I made a...Preberi članek v celoti

Knjižnična mreža

Centralna tehniška knjižnica – podpora raziskovanju in gospodarstvu
Central Technical Library – Supporting Research and Economy

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

Osrednja naloga Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani je izvajanje knjižnične in informacijske dejavnosti za študente, visokošolske učitelje in raziskovalce s področja tehnike in naravoslovja, čeprav je kot javna knjižnica dostopna najširšemu krogu uporabnikov. Od leta 2003 je CTK pridružena članica Univerze v Ljubljani in ena od dveh univerzitetnih knjižnic v okviru njenega knjižničnega sistema.

The main mission of the Central Technological Library of the University of Ljubljana is the implementation of library and information service for students, university professors and researchers in the sphere of engineering and science. The library has, however, been available to a broader specter of...Preberi članek v celoti

Ali ste vedeli

... da je Peter Florjančič eden najbolj znanih slovenskih izumiteljev?
... That Peter Florjančič is one of the most famous Slovenian inventors?

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

V svoji dolgoletni karieri je prijavil kar 400 patentov, od katerih jih je realiziranih 42.
Peter Florjančič je bil leta 1919 rojen v hotelirski družini na Bledu, ki je imela v lasti številne tamkajšnje hotele. Kot otrok in mladostnik je poletne dneve preživljal v družbi otrok petičnežev, ki so na Bled prihajali na oddih. Še posebej veliko časa je preživel v druženju z Aleksandrom in Petrom Karađorđevićem, s katerima je tudi kasneje obdržal stike.


In his long career he filed more than 400 patents out of which 42 have been realized.
Peter Florjančič was born in 1919 to a hotelkeeper family in Bled that owned many of local hotels. As a child and teenager he spent his summer days in the company of rich people's children. He spent a great...
Preberi članek v celoti

Novice Urada

Preberi več novic Urada

Zgodilo se je

Suženjstvo kot temna senca človeštva
Slavery as Humanity's Dark Shadow

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

23. avgust velja za mednarodni dan spomina na trgovino s sužnji in njeno ukinitev.
Vsako leto se 23. avgusta spominjamo ene največjih tragedij svetovne zgodovine. Govorimo o trgovini s sužnji, ki je stoletja predstavljala legitimno dejavnost. Posledice suženjstva so še danes globoko prisotne v številnih kulturah. Čeprav je že večina ekonomij starih civilizacij temeljila na delu sužnjev, govorimo o obdobju suženjstva predvsem v času po Kolumbovem odkritju Amerike. V stoletjih, ki so sledila, je trgovina s sužnji predstavljala velik posel, v katerem je bilo preko Atlantika v suženjstvo pregnanih več kot 15 milijonov Afričanov. Ti so bili pridni delavci, navajeni vročine, in so opravljali suženjsko delo na plantažah in rudnikih Novega sveta.


23 Avgustis the international day of slave market remembrance and its abolition. Each year, on the 23 August we remember one of the greatest tragedies in world history. We are talking about the slave market which for centuries represented a legitimate activity. Today, the consequences of slavery are...Preberi članek v celoti

Tradicija in obrt

60 let štehvanja v Posavju
60 Years of Quintain Competitions in Posavje

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

Sredi junija je v ljubljanskih Savljah potekala zanimiva prireditev, posavsko štehvanje, ki je letos zaznamovala častitljiv, šestdeseti jubilej. Peščica zagnancev namreč zavzeto skrbi za ta del slovenske kulturne dediščine in omenjeni običaj ohranja v slovenski prestolnici.
Štehvanje je prišlo v Ziljsko dolino, v Avstrijo iz italijanskega Vidma. Avstrijski furmani so namreč z Dunaja v Trst prek Trbiža in Vidma (najkrajša pot) vozili različno blago. V Vidmu so že v 18. stoletju vsako leto prirejali tekmovanje vitezov, avstrijski furmani pa so tako tekmovanje želeli prenesti tudi v Avstrijo. »Ker pa v tu ni bilo vitezov, so se izmislili nekoliko drugačno tekmovanje oziroma igro,« pojasnjuje Zvone Milkovič, predsednik Kmečke strojne skupnosti Savlje-Kleče, združenja, ki je zaslužno, da se štehvanje ohranja tudi pri nas.


In mid-June, an interesting event of quintain competition took place in Savlje, Ljubljana, marking an honorable 60th anniversary. This part of Slovenian cultural heritage is being kept by a handful of enthusiasts determined to preserve the tradition in the Slovenian capital.
Quintain competitions...
Preberi članek v celoti

Muzejska mreža

V Parku vojaške zgodovine kmalu tudi muzej slovenske osamosvojitve
The Military History Park Soon to Have a Museum of Slovenian Independence

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

Park vojaške zgodovine v Pivki je zasnovan kot sodoben muzejsko-turistični center, ki skuša z bogatimi vojaško-zgodovinskimi in zgodovinsko-tehničnimi zbirkami, atraktivnimi razstavami, pa tudi bogato založeno muzejsko trgovino in muzejsko restavracijo v slogu vojaške kantine zadovoljiti tudi najbolj zahtevne obiskovalce. Zlasti v poletnih mesecih je park odlično obiskan, kar je med drugim zasluga njegove izjemne strateške lege.

The Military History Park in Pivka is designed as a modern museum-tourist center striving to satisfy even the most demanding visitors with rich historical military and technical collections, attractive exhibitions, a well-stocked museum shop and a museum restaurant in the style of a military canteen....Preberi članek v celoti

Slovenska kuhinja

Blejska ali grajska, grmada je odlična!
‘Blejskagrmada’ or ‘grajskagrmada’ – Delicious Anyway!

Objavljeno dne/Published on: 31.07.2014

Grmada je odlična sladica, ki jo pripravljajo marsikje po Sloveniji. Kot je moč zaslediti, je bila blejska grmada nekoč hišna sladica v restavraciji na letališču v Lescah. V obliki, kot jo poznamo, je sladici dal ime Janez Pristavec. Na Gorenjskem jo še vedno pripravljajo kot blejsko grmado, v Grajski kavarni na ljubljanskem gradu, ki smo jo tudi obiskali, pa se, rahlo spremenjena, imenuje grajska grmada.
Morda je s pripravo sladice na videz malo več dela, vendar so količine za približno 20 ljudi, užitki ob njej pa nepopisni.Vredno se je malo potruditi!


Grmadais an excellent dessert made in various parts of Slovenia. As can be read, ‘blejskagrmada’ used to be the house delicacy at the Lesce airport. Grmada, in the form we know today, was named by JanezPristavec. In Upper Carniola it is still prepared as ‘blejskagrmada’ but in the Ljubljana...Preberi članek v celoti